Badania mikrobiologiczne kosmetyków wykonywane są w celu określenia stopnia czystości mikrobiologicznej produktów zgodnie z kryteriami oceny i wymaganiami mikrobiologicznymi określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2003 r. Nr 9, poz.107). Zgodnie z Rozporządzeniem wykonywane są testy mające na celu określenie ilości:

  • Ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Staphylococcus aureus
  • Candida albicans
  • Escherichia coli
  •  Aspergillus brasiliensis

Co więcej badania mikrobiologiczne kosmetyków mają na celu stwierdzenie czy badany produkt nie zagraża zdrowiu ludzkiemu. Wykonując badania czystości mikrobiologicznej swoich produktów zapewniają Państwo wysoką jakość i bezpieczeństwo ich stosowania.

Dodatkowo, dzięki testom obciążeniowym kosmetyków (challenge test) polegającym na wielokrotnym skażeniu badanych prób, jesteśmy w stanie precyzyjnie określić czy dostosowany przez Państwa układ konserwujący radzi sobie z utrzymaniem czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych i czy jest możliwość stworzenia bardziej bezpiecznego dla konsumenta preparatu.

Ponadto należy zaznaczyć, że według Rozporządzenia Ministra Zdrowia produkty kosmetyczne pod względem dopuszczalnych limitów dzielimy na dwie kategorie:

  • kategorię I, zgodnie z którą maksymalna zawartość ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych
    mezofilnych nie może przekraczać 5,0 x 10 2 jtk/g lub ml, drobnoustroje specyficzne (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans) nieobecne w 0,1 g. Do kategorii I zaliczamy kosmetyki przeznaczone dla dzieci i w okolice oczu.
  • kategorię II, zgodnie z którą maksymalna zawartość ogólnej liczby drobnoustrojów
    tlenowych mezofilnych nie może przekraczać 5,0 x 10 3 jtk/g lub ml, drobnoustroje
    specyficzne (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans) nieobecne
    w 0,1 g. Do kategorii II zaliczamy pozostałe kosmetyki tj. kremy, balsamy, mleczka itp.
pl_PLPolski
en_GBEnglish (UK) pl_PLPolski